June 23, 2016

Cabo Pulmo Visitor Center


New stage at the Visitors' Center

Last year BCI presented 13 scientific presentations about the environmental changes along our coastline (check-out the full rundown on our facebook page).  We’ll continue that tradition and will present fish and bird identification sessions several times a month as well as a movie night.  The Center belongs to all of us so we welcome all ideas for presentations, workshops, and activities that pertain to the Cabo Pulmo natural resources or to this region’s cultural heritage.

Pronatura Noroeste built the 3 kiosks for the Visitors’ Center on land made available through BCI. One of the Center’s buildings is dedicated to the marine life and the other to terrestrial life around Cabo Pulmo. The displays and activities are designed to give both residents and visitors a deeper understanding of this region’s unique and beautiful mountain ranges and rare rocky reefs with growing coral.

The history of Cabo Pulmo is a success story.  Resident fishermen, armed with information from the local university, made the hard decision to stop fishing the over-fished reef and instead to protect it. The success of that decision is measured by the thousands of visitors who come to see the reef, the explosion of fish and large predators here, and the transition of the fishermen in becoming successful tourist business owners. Cabo Pulmo National Park has been named a global “hope spot” by Sylvia Earle and is part of a United Nations World Heritage site.

The Visitors’ Center buildings, the stage, and the Cabo Pulmo Learning Center provide a campus where research can be presented and discussed; where the cultural heritage of the region from pearl divers to cowboys in the mountains can be honored and preserved; and where people can gather to learn about and experience our natural awe-inspiring environment.

The Visitors’ Center is built on the award-winning design of Hant Architect firm.  They designed the Center to leave a light footprint on the land and to take advantage of natural light and breezes for cooling.

The inside displays at the Visitors’ Center were designed and built by Rawls Arts and Designs (www.rawlsartsdesign.com).